تاریخچه و نقشه جامع شهر دزفول در ویکی خبرنگاران
به گزارش مجله فوتبال، نقشه جامع شهر دزفول را میتوانید در این گزارش مشاهده کنید.

به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گرشگری گروه اجتماعی خبرگزاری مجله فوتبال، دزفول شهری در جنوب غربی ایران است، که با مساحت 4762 کیلومتر مربع، سی امین شهر پرجمعیت کشور محسوب می شود و در کنار رودخانه دز، در بخش های جلگه ای استان خوزستان واقع شده است. این شهر در ارتفاع 143 متری از سطح دریا مستقر می باشد و از شهرهای شمالی خوزستان بشمار می آید.
دزفول در فاصله 721 کیلومتری از تهران و 155 کیلومتری از اهواز، همچنین در فاصله 300 کیلومتری از دریا واقع شده است. این شهر از لحاظ وسعت دومین شهر عظیم استان خوزستان (پس از اهواز) می باشد که از سوی شمال با استان لرستان، از شرق با شهر مسجد سلیمان و نیز استان چهارمحال و بختیاری، از شمال غربی با اندیمشک، از جنوب با شوشتر و از غرب با شوش همجوار می باشد.
دزفول در دامنه های زاگرس میانی جای دارد و پیشینه تاریخی آن به زمان ساسانیان بازمی شود و پیش از آن نیز بعنوان بخشی از سرزمین های امپراتوری های ایلام و هخامنشیان به شمار می رفته است. فرهنگ مردم دزفول را می توان آمیزه ای از فرهنگ کهن خوزستان دانست. مناطق اطراف دزفول در حدود 5 هزار سال، زیستگاه مردم این نواحی بوده است.
دزفول دارای زمستان و پاییزی مدیترانه ای است و زیست بوم سرسبز آن از انتها زمستان تا ابتدای بهار بسیار دلپذیر است. این شهر با زیست بوم زیبای جلگه ای-کوهپایه ای و کوهستانی خود در سراسر سال و به ویژه در روزهای نوروز پذیرای شمار بسیاری از گردشگران است. گرم ترین و سردترین ماه های سال این شهر به ترتیب تیر و دی می باشند. آنالیز یک دوره آماری آب و هوایی نشان دهنده آن است که حداقل درجه حرارت دزفول 19 درجه و حداکثر آن 45 درجه سانتیگراد می باشد.
دزفول از شهرهای تأثیرگذار در وقوع انقلاب 1357 در ایران بوده است و در خلال جنگ ایران و عراق نیز به دفعات توسط موشک های ارتش عراق، مورد حمله نهاده شد. مقاومت های مردم این شهر در طول جنگ موجب شد تا دزفول در این دوره به شهر استقامت و پایتخت مقاومت ایران معروف شود.
نام و تاریخچه شهر دزفول
نام دزفول (Dezful) به گفته معجم البلدان نوشته حمدالله مستوفی، عربی شدة واژه دژپل است که خود متشکل از دو واژه دژ و پل می باشد. دزفول در گویش محلی به نام های دٍزفیل (dezfil)، دسپیل (despil) و دٍسفیل (desfil) نیز خوانده می شود.پس از ورود اعراب به ایران در حدود 1300 سال پیش ، به این دلیل که در زبان عربی صداهای (ژ) و (پ) وجود ندارند لغت معنادار دژپل تبدیل به لغت بی معنی دزفول شد.
دزفول در استان خوزستان که از کهن ترین مناطق کشور است واقع شده که طبیعتاً دارای قدمت است.
مورخان احتمال داده اند که دزفول کنونی همان اندامش باستانی است که روزگاری در سوی دیگر رود دز بوده.
بعضی نیز معتقدند اوان ایلامی، شوشتر نیست بلکه آن را از ناحیه دزفول می دانند. آرامگاه های تاریخی، مساجد و آثار باستانی زیادی در این منطقه وجود دارند. مهم ترین اثر تاریخی دزفول پل قدیم است که شاپور اول ساسانی آن را بر روی رود دز بنا کرد و قلعه ای را نیز برای حفاظت از آن عمارت کرد که در محل قدیمی آن محله ای به همین نام (قلعه) وجود دارد. این پل برروی رودخانه دز واقع شده و ساختمان فعلی آن در دوران صفویه بنا شده است. نکته قابل توجه آن دهانه های بسیار زیبای آن است که از زیباترین طاقهای دوره اسلامی است. البته به دلیل تخریب دهانه های میانی آن در دورانهای اخیر بر روی آن دو دهانه بتونی احداث کرده اند که آن را قابل تردد می نماید.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا