پیوندهای شفابخش پوست، مرهمی که بر تاول بیماران می نشیند

به گزارش مجله فوتبال، خبرنگاران- گروه استان ها: تا چند سال پیش بیماران سوختگی با درصدهای بالا کمتر امید به درمان و بهبودی کامل داشتند. روش های پیچیده و طولانی درمان باعث می شد بیمار در طول فرآیند درمان دچار برخی مسائل نظیر عفونت گردد و جان خود را از دست بدهد.

پیوندهای شفابخش پوست، مرهمی که بر تاول بیماران می نشیند

حتی در سوختگی های با درصدهای پایین نیز همیشه خطراتی ازاین دست وجود داشت که نه تنها کار را برای درمان سخت تر می کرد بلکه هزینه های زیادی نیز روی دست سیستم درمانی و بیماران می گذاشت. اما متخصصان در شیراز طی مدت اخیر توانسته اند شرایط بهتری برای درمان سوختگی رقم بزنند که کاملاً با متدهای روز جهان مطابقت دارد.

شیراز به عنوان اولین شهری که پیوند پوست را انجام داد این روزها پذیرای بیماران مختلفی از نقاط مختلف کشور به ویژه مناطق جنوبی است. درمان سوختگی با استفاده از پوست اهدایی در کنار مراقبت های قبل و بعد از عمل باعث شده که بیماران با سوختگی های عمیق و درصدهای بالا نیز شانس زیادی برای ادامه حیات پیدا نمایند.

در این راستا یک متخصص حوزه پیوند پوست به بیماران سوختگی در مصاحبه با مجله فوتبال پیرامون پیوند پوست به بیماران سوختگی فارس گفت: بانک پوست تعاریف چندگانه دارد، می تواند این بانک در یک مرکز بسیار بزرگ پوست باشد.

مهدی ایاز اضافه کرد: پوست در همان ساعات اولیه پس از فوت از جسد برداشته می گردد البته بدین گونه است که این پوست پس از انجام تست های لازم و انجام آزمایشات هپاتیت، ایدز و بیماری های منتقله انجام می گردد و سپس به مکانی که به آن پوست احتیاج است ارسال می گردد.

وی ادامه داد: پوست می تواند در یک مرکز برداشته گردد و در یک مکان دیگر نگهداری گردد و بدین گونه نیست که باید تمامی اقدامات از برداشتن تا نگهداری فقط در یک مرکز باشد.

کاهش مرگ ومیر بیماران سوختگی با اهدای پوست

این متخصص سوختگی در استان فارس به روند درمانی بیماران سوختگی با اهدای پوست اشاره نمود و اضافه کرد: اهدای پوست طی چند سال گذشته در استان فارس باعث کاهش مرگ ومیر ناشی از سوختگی شده و این استان از اولین استان هایی است که پیوند پوست در آن به بیماران سوختگی اجرا شده است.

وی با بیان اینکه پیوند پوست جهش اساسی را در درمان بیماران سوختگی ایجاد نموده است، اظهار کرد: در اسفندماه سال 91 برای اولین بار در استان فارس اهدای پوست از یک بیمار مرگ مغزی انجام شد و بدین گونه استان فارس علاوه بر پیوند اعضا ازجمله کبد و کلیه توانست در حوزه پیوند پوست هم گام مهمی بردارد.

ایاز با تقدیر و تشکر از تیم پیوند عضو دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد: در سراسر جهان سوختگی با درصد بالا را با پوست جایگزین، از مرگ نجات می دادند که خوشبختانه این امر در استان فارس نیز محقق شده به گونه ای که درمان بیماران سوختگی از 50 درصد به بالا به شرطی که اقدامات اولیه درمانی به خوبی صوت گرفته باشد قطعی شده است.

وی به روش های درمان در این حوزه اشاره نمود و گفت: با انجام عمل برداشت زودهنگام بافت سوخته و پیوند هم زمان پوست در بیماران دچار سوختگی، بیماران با آخرین شیوه های مدرن در جهان درمان می شوند.

دکتر ایاز شرح داد: انجام این شیوه عمل جراحی برای اولین بار در بیمارستان قطب الدین شیرازی انجام شد و به روش معمول درمان سوختگی های عمیق در این مرکز تبدیل شده است.

دکتر مهدی ایاز اضافه کرد: سوختگی بر اساس عمق به درجه یک و درجه دو سطحی، درجه دو عمقی ، درجه سه و درجه چهار تقسیم می گردد که شیوه درمان در هر مورد متفاوت است.

این متخصص پیوند پوست گفت: درمان سوختگی درجه یک و دوسطحی از ابتدا تا سرانجام با داروهای مسکن و پمادهای نرم نماینده و تسکین دهنده موضعی تحت نظر پزشک انجام می گردد اما درمان سوختگی های درجه دو عمقی و عمیق متفاوت است.

شیوه ای که مطابق با استانداردهای جهان انجام می گردد

وی اضافه کرد: از سال ها قبل و همچنین در حال حاضر در تعداد زیادی از بیمارستان های سوختگی شیوه درمان بیماران درجه دوی عمقی و عمیق تر این گونه بوده و هست که قسمت های دچار سوختگی روزی یک تا دو مرتبه و گاهی یک روز در میان شستشو و پانسمان می شوند و این تعویض پانسمان آن قدر ادامه می یابد که با گذشت زمان پوست و بافت های سوخته طی چندین هفته تا چندین ماه به تدریج و به خودی خود از بدن جدا شوند.

دکتر ایاز اعلام کرد: سپس در این مرحله است که بیمار برای عمل پیوند پوست از خودش، مورد عمل جراحی قرار می گیرد.

وی ادامه داد: در طول این مدت زمانی که صرف آماده شدن زخم برای پیوند پوست می گردد ممکن است مسائل مختلفی برای بیمار ایجاد گردد از جمله اینکه به دلیل ترشح انواع ترکیبات و سموم از بافت سوخته و مرده در بدن و به دنبال آن ازکارافتادن ارگان های مختلف حیاتی، بیمار دچار مرگ گردد.

دکتر ایاز اظهار کرد: در شیوه ای که مطابق با استانداردهای جهان انجام می گردد اگر بیمار دچار سوختگی عمیق از نظر شرایط عمومی ثبات داشته و امکان عمل جراحی برای او وجود داشته باشد بعد از 24 تا 48 ساعت و حداکثر دو تا سه هفته بعد از سوختگی تحت عمل برداشت زودهنگام بافت سوخته و پیوند پوست هم زمان قرار می گیرد.

این متخصص سوختگی اضافه کرد: این در حالی است که در شیوه قدیمی درمان، بیمار چندین هفته و حتی تا چند ماه پس از سوختگی آماده جراحی می گردد.

پیوند پوست می تواند بیمار را از مرگ نجات دهد

دکتر ایاز با اشاره به اینکه برداشت زودهنگام بافت سوخته و پیوند پوست می تواند بیمار را از مرگ نجات دهد، تأکید کرد: بهترین جایگزین در سوختگی های درصد بالا استفاده از پوست انسان دیگر و ترجیحاً جسد است بدین گونه که بافت های مرده فرد سوخته برداشت می گردد و محیط از پوست های سالم خودش پوشانده شده و در نقاطی هم که احتیاج است از پوست های اهدایی استفاده می گردد.

وی با اشاره به اهمیت صرف زمان کمتر برای آماده سازی بیمار برای انجام عمل جراحی برداشت زودهنگام بافت سوخته و پیوند هم زمان پوست در بیماران سوختگی، نسبت به شیوه قدیمی گفت: بافت مرده ناشی از سوختگی محل تجمع و تکثیر انواع میکروب های مقاوم به درمان است که به دلیل عدم وجود پوست سالم به راحتی وارد خون شده و با ایجاد عفونت خون می تواند فرد را دچار مرگ کند.

وی با اشاره به اینکه ایده آل ترین درمان برای بیماران سوختگی برداشتن پوست از خود بیمار است، اظهار کرد: تا جایی که امکان داشته باشد از پوست خود شخص استفاده می گردد و در صورت احتیاج با توری کردن با پوست اهدایی نقاط موردنظر پوشانده شده و به مرورزمان پوست فرد جوانه زده و پوست اهدایی ریخته می گردد.

ایاز با بیان اینکه علاوه بر این می توان از قسمت های سالم بیمار نیز پوست برداشت، گفت: البته پوست برداشتن از فرد و یا همان جسد بدین گونه نیست که پوست به طور کامل برداشته گردد بلکه پوست باید بسیار نازک باشد و طوری پیوند داده گردد که پس از گذشت یک هفته پوست خود فرد رشد کند و در صورت احتیاج از همین پوست برای ترمیم نقاط دیگر نیز استفاده گردد.

این متخصص سوختگی با تأکید بر اینکه پیوند پوست های اهدایی موقت است، اظهار کرد: برای نجات بیماران سوختگی احتیاج است که آن قدر پوست در بانک اهدا پوست باشد که هر زمان فرد احتیاج به عمل داشت با کمبود روبه رو نشویم زیرا در بیماران با سوختگی بالا احتیاج است که فرد چندین بار تحت جراحی قرار گیرد و اگر پوست مورجهانز وجود داشته باشد قطعاً درمان بیمار با سرعت بیشتری انجام می گردد.

وی از این شیوه درمان به عنوان بهترین راه درمان بیماران سوختگی یاد کرد و اضافه کرد: در تمام جهان از همین شیوه برای نجات بیماران سوختگی درصد بالا استفاده می گردد.

پوست اهدایی تا دو یا سه سال قابل نگهداری است

ایاز با اشاره به اینکه پوست اهدایی تا دو یا سه سال هم قابل نگهداری است، گفت: به طورمعمول این پوست همان دو سه روز اول استفاده می گردد اما می تواند تا دو یا سه سال هم آن را نگهداشت.

وی اعلام کرد: بر اساس پزشکی به صلاح نیست که بیماران با سوختگی درصد بالا را تحت عمل جراحی قرار داد زیرا امکان بهبود وجود ندارد مگر اینکه در بانک پوست، پوست کافی برای پیوند وجود داشته باشد اگر این پوست وجود نداشته باشد به طور حتم امکان نجات بیمار وجود ندارد.

وی اعلام کرد: برای بهبود بیماران سوختگی پوست فرد به صورت شبکه ای درآمده و از این پوست های اهدایی برای پوشش استفاده می نمایند پس از مدتی زیر این پوست جوانه می زند و پوست خود فرد جایگزین می گردد اما اگر پوست اهدایی نباشد پوست فرد مجال جوانه زدن ندارد و امکان نجات فرد نیست.

این متخصص خواهان فرهنگ سازی برای اهدای پوست شد و گفت: اگر مردم همکاری نمایند و به صورت مداوم در بانک پوست، پوست وجود داشته باشد به طور حتم برای پیوند به بیماران سوختگی این ناراحتی وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه عمده بیماران سوختگی درصد بالا بین 20 تا 40 سال سن دارند، اظهار کرد: به طور حتم اگر سوختگی این افراد بهبود یابد آن ها قادرند پس از بهبود زندگی عادی خود را مانند قبل از سوختگی دنبال نمایند.

وی در پاسخ به اینکه آیا درمان این بیماران قطعی است و اینکه پس از ترخیص احتیاج به پیگیری درمان دارند؟ گفت: در حوزه سوختگی این افراد احتیاج به درمان ندارند و فقط برای برطرف مسائل مفصلی که ممکن است برای آن ها پیش آمده باشد باید به فیزیوتراپی مراجعه نمایند البته برای چرب کردن پوستشان به کرم های ترکیبی ارزان قیمت احتیاج دارند.

پانسمان های جایگزین پوست رقم های میلیاردی دارد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این رابطه به مجله فوتبال گفت: روش هایی که برای درمان سوختگی در جهان استفاده می گردد یکسان است و روش های ما نیز همان متدهای روز جهانست اما درعین حال وجه تفاوتی که وجود دارد مراقبت های جانبی است که از بیماران صورت می گیرد چه در مکان ای سی یو ، چه در مرحله کنترل عفونت و چه جایگزین هایی که انجام می گردد که همه این ها به بهبود بیماران یاری نموده است.

دکتر عبدالخالق کشاورزی درعین حال به موضوع اهدای پوست نیز اشاره نمود و گفت: یاری هایی که در بخش اهدای پوست صورت می گیرد خیلی یاری بزرگی محسوب می گردد تا مرگ ومیر کمتر رخ دهد.

وی با اشاره به اینکه پانسمان های جایگزین پوست رقم های میلیاردی دارد و یک بیمار 60 الی 70 درصدی یک میلیارد تومان هزینه پانسمان جایگزین پوستش می گردد که وارداتی نیز هست اما استفاده از پوست اهدایی یاری خوبی نموده که بیمار را نگه داریم تا کم کم از پوست خودشان برای درمان استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ یاری مردم برای اهدای پوست و همچنین بخش های پشتیبانی یاری نموده تا درمان بیماران سوختگی سریع تر صورت گیرد، اضافه کرد: هم اکنون در زمینه تجهیزات پزشکی و جراحی کسری یا مسئله ای نداریم اما مشکل عمده بیماران ما زمانی است که از استان های مجاور با تأخیر به شیراز اعزام می گردد و آن زمان زمان طلایی ازدست رفته است.

وی در پاسخ به اینکه با اقدامات درمانی که صورت می گیرد تا چه حد بیماران با درصدهای بالای سوختگی نیز امکان زنده ماندن دارند؟، گفت: بیماران سوختگی به دلیل اینکه آسیب های زیادی به همراه دارند به خصوص مسائل تنفسی و همچنین اینکه شایع ترین علت مرگ ومیر آن ها عفونت است نمی توان درصد خاصی را برای این موضوع مطرح کرد اما مراقبت در سطح اول مهم است ازاین رو اگر برای بیمار مراقبت های اولیه خوبی نظیر کنترل عفونت و... صورت گیرد و بیمار سریع تر به مراکز درمانی منتقل گردد می توان گفت که در چنین وضعی بیماری که تا 60 الی 70 درصد دارای سوختگی است را نیز می توان زنده نگه داشت.

پیگیری راه اندازی مرکز کشت سلولی مشترک شیراز و فرانسه

وی درعین حال گفت: هدف گذاری ما این است که برای سال جاری بیماران بین 60 تا 70 درصد سوختگی را نجات دهیم.

معاون دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در زمینه کشت سلولی نیز کارهایی انجام دادیم که البته در اندازه های کوچک و زخم های دیابتی انجام شده اما سعی داریم در شش ماه آینده با راه اندازی یک مرکز کشت سلولی؛ برای بقای این بیماران اقدام کنیم و درعین حال یک تیم از فرانسه نیز برای راه اندازی مرکز کشت سلولی مشترک به شیراز سفر خواهند کرد که این رویداد نیز این یک نقطه امیدواری محسوب می گردد.

به هرحال باید در نظر داشت آمیخته ای از روش های نوین درمانی سوختگی همراه با اهدای پوست می تواند زندگی بسیاری از بیماران سوختگی با درصد بالا را نجات دهد ازاین رو می توان گفت اهدای پوست نیز مانند دیگر اهداهای عضو این روزها یاری شایانی برای نجات انسان ها از مرگ نموده است که باید در این خصوص اقدامات بیشتری برای فرهنگ سازی انجام داد.

منبع: خبرگزاری مهر

به "پیوندهای شفابخش پوست، مرهمی که بر تاول بیماران می نشیند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیوندهای شفابخش پوست، مرهمی که بر تاول بیماران می نشیند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید